Ako si vybrať kvalitný ručný mlynček na obilie

Radi si doprajete čerstvé a kvalitné potraviny, ktoré nestratili živiny behom spracovania vo veľkovýrobe? Pomôže vám v tom aj ručný mlynček na obilie. Ako si vybrať model, ktorý bude presne vyhovovať vašim potrebám? Prezradíme vám, aké kritériá by mal spĺňať, a na čo by ste si pri jeho kúpe mali dávať pozor.

Kritériá pre výber kvalitného ručného mlynčeka

Jedným z dôležitých kritérií pri výbere je materiál. Ručné mlynčeky na obilie sa najčastejšie vyrábajú z dreva, plastu alebo recyklovaného dreva. Rovnako dôležitý je pôvod použitého materiálu, a to najmä pri kúpe mlynčekov z dreva. Dbajte o to, aby pochádzalo od certifikovaných dodávateľov. Získate tak kvalitný produkt a nebudete podporovať neudržateľné hospodárenie s lesmi.

Mlynčeky na obilie – obľúbené produkty

Mlecie kamene

Druhým, kritériom pri výbere mlynčeka sú mlecie kamene. Na trhu môžete podľa tohto parametra naraziť na dva typy – oceľové a kamenné mlynčeky. Oceľové mlynčeky na obilie pracujú na podobnom princípe ako sekáče a mixéry. Režú zrno len mikroskopicky a výsledok je podobný jemnému sekaniu. Oveľa lepšie výsledky a jemnejšie namletú múku vám zabezpečia kamenné mlynčeky, v ktorých je obilie drvené medzi dvoma ostrými kameňmi. 

Rozdiely môžu byť tiež v materiáli kameňov. Mlynček na obilie môže mať prírodné mlecie kamene alebo kamene z korundovej keramiky. Prírodné mlecie kamene sú drahé a starostlivosť o nich je veľmi náročná. Aj z toho dôvodu majú oveľa väčšiu obľubu mlecie kamene z korundovej keramiky. Ich vlastnosti sú veľmi podobné ako prírodných kameňov, sú však odolnejšie. Pri častom používaní mlynčeka vás iste poteší aj to, že ich nie je potrebné ostriť – majú totiž samoostriace schopnosti.

Ručný vs. elektrický mlynček na obilie

Pri nákupe vás, pravdepodobne, bude zaujímať aj to, aký je rozdiel medzi ručným a elektrickým mlynčekom. Kým v prvom prípade sa pri mletí trochu zapotíte, elektrický mlynček túto námahu vykoná za vás. Z toho dôvodu je ručný mlynček vhodný pre osoby, ktoré nemelú vo veľkých množstvách a príliš často.

Na druhej strane, výhodou ručných mlynčekov je ich nezávislosť od elektriny. Čerstvú múku si tak môžete dopriať naozaj hocikedy. Pri práci iste oceníte tiež ich tichosť. Využívať môžete dokonca výhody oboch možnosti. Na trhu nájdete aj modely s možnosťou dokúpenia elektrického pohonu k ručnému mlynčeku. Budete tak vlastniť dva mlynčeky v jednom. Keď sa unavíte, mlynček na obilie s dodatočným elektrickým pohonom dokončí prácu za vás.

Rozdiel medzi lacnými a drahšími mlynčekmi

Ručné mlynčeky od značiek, ktoré vyrábajú udržateľné a trvácne produkty, sú, spravidla, drahšie ako tie, ktoré pochádzajú z veľkovýroby. Za svoje peniaze však s istotou dostanete to, za čo ste zaplatili. Spoľahnúť sa môžete na kvalitu, precízne spracovanie a dlhú životnosť, ktoré vám prinesú spokojnosť s produktom. 

Rozdiel v cene môže byť tiež spôsobený odlišným výkonom, variabilitou použitia a veľkosťou zariadenia. Malé ručné mlynčeky do domácnosti s jednou osobou budú lacnejšie ako výkonnejšie a väčšie produkty pre početnejšie rodiny. Rovnako sa na cene odrazí elektrický pohon a množstvo potravín, ktoré mlynček zvládne namlieť.

Funkcie, ktoré by mal mať dobrý ručný mlynček

Okrem vyššie spomínaných kritérií by mal dobrý ručný mlynček na obilie mať niekoľko základných funkcií. Hneď prvou, ktorá vám výrazne spríjemní jeho používanie, je možnosť výmeny mlecích kameňov. Táto funkcia je dôležitá, ak na mlynčeku chcete mlieť bezlepkovú múku. Oceníte ju tiež vtedy, ak plánujete mlieť korenie aj múku. Ak by ste kamene nevymenili, mohla by vám múka prebrať pachy z korenia. Vďaka možnosti výmeny tak nemusíte kupovať dva rôzne mlynčeky, postačí vám jedno zariadenie, na ktorom zvládnete všetko. 

Pri kúpe sa tiež uistite, že vybraný mlynček nie je náročný na obsluhu a jednoducho sa čistí. Asi nikto nechce po mletí stráviť hodiny pri snahe mlynček vyčistiť. Samozrejmosťou je možnosť nastaviť si hrúbku mletia. K dispozícii by ste mali mať veľmi jemné, ale aj hrubé mletie. Môžete si tak vytvoriť vlastnú múku presne podľa svojich preferencií.

Tip na kvalitný ručný mlynček

Nájsť ten správny model môže byť v spletitej ponuke na trhu niekedy náročné. Preto vám prinášame tip na kvalitný ručný mlynček od rakúskej značky KoMo, ktorý sa ich výrobe venuje už od roku 1985. Medzi zásady spoločnosti patria vysoká kvalita, dlhá životnosť a udržateľnosť.

RUČNÝ MLYNČEK KOMO

Ručný mlynček KoMo je svojou veľkosťou vhodný pre domácnosť s 1 až 2 osobami a je vyrobený z kvalitného javorového dreva. Zvládne namlieť takmer všetko – mäkké i tvrdé obilniny, strukoviny a korenie. Melie rýchlosťou 50 g/min a poteší vás aj možnosť dokúpiť si elektrický pohon, ktorý vám umožní namlieť si múku celkom bez námahy.

4.9/5 - (7 votes)

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *